Makrela

To z całą pewnością jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce. Zamieszkuje morza i oceany strefy tropikalnej. Ta morska, tłusta ryba zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (wspomagają pracę mózgu, obniżają cholesterol, działają przeciwbólowo). Na 100 gramów ryby przypada odpowiedni 3,41g i 3,79g kwasów.  Największą wartością makreli jest selen. Pierwiastek ten ma ogromny wpływ na naszą odporność. Dodatkowo chroni on czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wpływa również na pracę serca oraz reguluje poziom hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Makrela powinna się znaleźć w diecie kobiet w ciąży. Obniża ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na rozwój mózgu i wzroku płodu. Bogactwo witamin z grupy B poprawia wygląd skóry, chroni przed anemią (jej ilość w 100 gramach trzykrotnie przekracza dzienne zapotrzebowanie). Witamina A(105 μg/100 g, zapotrzebowanie to 800 μg) nie tylko korzystnie wpływa na oczy, ale podobnie jak witamina E (0,9mg/100g, zapotrzebowanie to 5-8mg) zapobiega powstawaniu zmarszczek. Wapń, fosfor i witamina D (1,3mg/100g; zapotrzebowanie to 10mg) wspomagają i odżywiają kości oraz zęby. Zawartość jodu pozwala regulować pracę tarczycy i poziom wytwarzanych przez nią hormonów.