Krewetki (Caridea) są morskimi i słodkowodnymi skorupiakami, zaliczanymi do rzędu dziesięcionogów. Występują w wodach całego świata – w tym w Bałtyku. Są cenione nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale również wartości odżywcze oraz niską kaloryczność. Największym jadalnym skorupiakiem z tej klasy jest krewetka królewska (olbrzymia), a najczęściej kupowanym – krewetka mała, potocznie zwana koktajlową. Wartości odżywcze Krewetki są doskonałym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, którego zawartość w 100 g produktu wynosi aż 18,1 g. Jednocześnie mają niską zawartość tłuszczu (0,8 g na 100 g mięsa) i są lekkostrawne. Ich niska kaloryczność jest kolejnym powodem, dla którego warto włączyć je do diety – w 100 gramach produktu jest zaledwie 86 kcal. Skorupiaki zawierają witaminy z grupy B – kobalaminę (wit. B12), odpowiedzialną za produkcję czerwonych krwinek, niacynę (wit. B3), która reguluje pracę układu nerwowego i metabolizm. Znajdziemy w nich również jod, wapń, selen, fluor oraz – w mniejszych ilościach – żelazo, magnez i cynk.