Dorada

Jest jedną z najwyżej cenionych w Europie ryb morskich. Zamieszkuje Morza Śródziemne oraz pas wód przybrzeżnych wschodniej części Oceanu Atlantyckiego. Hodowana jest głównie w Grecji, Chorwacji i Hiszpanii, gdzie uważana jest za „królową mórz”. Ryba ta staje się również coraz bardziej popularna także na północy Europy, w tym w Polsce. Dorada ze względu na swój wygląd – srebrzysty kolor głowy oraz złoty pasek między oczami w postaci korony – nazywana jest potocznie doradą królewską. Dziś zaliczana jest we Włoszech do najbardziej pożądanych ryb na rynku. Z uwagi na swój delikatny smak i soczyste, ale zwarte mięso, jest bardzo ceniona na stołach Europy Zachodniej. Popularności dodaje jej również fakt, że zawiera łatwe do oddzielenia ości. Zaleta ta sprawia, że dorada idealnie nadaje się do smażenia, grillowania i pieczenia, ale także sprawdza się jako składnik sushi. Jedną z najsłynniejszych form podawania dorady jest pieczenie w… soli. Rybę pokrywa się grubą warstwą soli morskiej i wstawia do piekarnika na kilkanaście minut. Wbrew pozorom mięso nie jest potem przesolone – przeciwnie: ma odpowiedni smak i w dodatku zyskuje dzięki temu zabiegowi unikalną soczystość.

Wędzona dorada z przybraniem
Wędzona dorada z przybraniem